280 jaunieši pauž savu redzējumu par vides aizsardzības attīstību Latvijā
Publicēts 20. novembrī, 2009.
Ar 280 iesūtītām esejām noslēgusies darbu iesniegšana DnB NORD Vides glābšanas komandas rīkotajam eseju konkursam vidusskolniekiem „Vides vīzija”, kurā konkursa dalībniekiem bija jāpauž savs redzējums par Latvijā notiekošajiem procesiem vides aizsardzības jomā un jāformulē savas idejas un priekšlikumi situācijas uzlabošanai. Jaunieši tika aicināti paust savus ieteikumus par to, kas būtu jādara gan katram no mums, gan atbildīgajām valsts iestādēm, lai parūpētos par vides aizsardzību.

Pēc žūrijas locekļu domām, konkursa mērķis - mudināt jauniešus pārdomāt un analizēt aktuālās vides aizsardzības problēmas un veicināt viņos rūpes par vidi, dabu un izpratni par vides aizsardzības jautājumiem – ir sasniegts. Jaunieši savos darbos aplūko cilvēka un vides savstarpējo mijiedarbību, apzinoties savu un līdzcilvēku ietekmi uz vidi. Jaunieši arī saprot, ka, lai sasniegtu vērā ņemamas pozitīvās pārmaiņas vides jomā, ir jāsāk ar lielāku personīgo iesaisti.

Iesūtītajās vīzijās par vidi Latvijā skolēni demonstrē izpratni par aktuālajiem problēmjautājumiem, analizējot globālo sasilšanu, atjaunojamo resursu izmantošanu, gaisa un Baltijas jūras piesārņojumu.

"Vidi, kurā mēs dzīvojam, veido arī valoda. Vārds, kuru ņemam mutē, bieži vien ir tikpat svarīgs kā ēdiens, kuru ēdam. Tas, ko mēs runājam, rāda, ko mēs domājam, un domājošs cilvēks ir arī spējīgs uzrakstīt savas domas. Tāpēc ir patiess prieks, ka 280 skolēni no visas Latvijas ir atsaukušies aicinājumam un padalījušies savās pārdomās par to, kas notiek, un par to, kas varētu nenotikt, ja kaut nedaudz mainīsim savu domāšanu. Laiks, kad mans nams bija mana pils, ir nomainījies pret laiku, kad, sēžot savā istabā, man jādomā par pasauli kā par savām mājām. Ir redzams, ka robežas ir pazudušas, un katrs var noteikt pasaules likteni," par iesūtītajiem darbiem stāsta žūrijas pārstāvis Māris Olte.

Žūrijas locekļi uzsākuši darbu izvērtēšanu, lai noteiktu piecus labākos autorus no visiem iesūtītajiem darbiem, kuri balvā saņems portatīvo datoru. Savukārt labākā darba autoram būs arī iespēja tikties ar vides ministru Raimondu Vējoni, lai pārrunātu savā esejā aplūkotos jautājumus.

Žūrija, kuras sastāvā ir vides eksperts Māris Olte, DnB NORD Bankas viceprezidents Ivars Kapitovičs un Vides ministrijas Vides aizsardzības departamenta direktors Rolands Bebris, jau uzsākusi eseju izvērtēšanu un konkursa rezultātus paziņos 2. decembrī.

Visa aktuālā informācija par konkursa norisi un rezultātiem tiek publicēta interneta mājas lapā www.izglabsim.lv.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: