Apbalvo „Vides vīzija” uzvarētājus!
Publicēts 15. decembrī, 2009.
Vides ministram pasniedz albumu ar skolēnu plaukstu nospiedumiem un apbalvo eseju konkursa „Vides vīzija” uzvarētājus

Šodien DnB NORD Vides glābšanas komanda viesojās Vides ministrijā, lai sveiktu eseju konkursa „Vides vīzija” uzvarētājus un kopīgi pasniegtu vides ministram Raimondam Vējonim akcijas „Vide mūsu rokās!” laikā radīto albumu ar plaukstu nospiedumiem un novēlējumiem no skolēniem visā Latvijā.


Tikšanās laikā DnB NORD Vides glābšanas komanda eseju konkursa „Vides vīzija” uzvarētājiem pasniedza balvas - portatīvos datorus. Par labākajiem autoriem atzīti: Elizabete Ladeiko no Jēkabpils 3. vidusskolas 10.a klases, Agne Meļķe no Mazsalacas vidusskolas 11. klases, Inita Zuša no Bērzpils vidusskolas 11. klases, Diāna Kondraša no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 10.g klases un Karīna Melniece no Aknīstes vidusskolas 10. klases.


Savukārt pēc balvu pasniegšanas komandas eksperts Māris Olte kopā ar vides ministru un labāko eseju autoriem pārrunāja vides aizsardzības situāciju Latvijā. Tostarp tika aplūkoti arī jautājumi par ekonomiskās situācijas ietekmi uz vides aizsardzības aktivitātēm, un jaunieši pauda savu viedokli par krīzi un ar to saistītajām problēmām.


„Konkursa finālistes savos darbos atklāj svarīgākās vides problēmas – piesārņojumu jūrā un mežos, uz mākslīgo skaistumu balstītu dzīvesveidu, nevēlēšanos šķirot atkritumus vai taupīt enerģiju. Bet svarīgākais ir tas, ka meitenes ne tikai raksta par problēmām, bet arī piedāvā risinājumus,” uzsver vides ministrs Raimonds Vējonis. „Kā vienots motīvs visās esejās izskan ideja, ka mēs varam uzņemties atbildību par vidi, turklāt izvēle – dzīvot videi draudzīgi vai nē – ir atkarīga tikai no mums katra. Man patiess prieks, ka konkursa uzvarētājas izvēlējušās optimistisku skatījumu uz vides problēmu risināšanu un iestājas par videi draudzīgu dzīvesveidu.”


Vides ministrs arī pasniedza īpašo balvu Agnei Meļķei no Mazsalacas vidusskolas, izsakot atzinību par pozitīvisma pilno skatījumu uz nākotni, zaļo dzīvesveidu un uzņēmējdarbību ieteicot balstīt uz senajām tradīcijām.


Māris Olte stāsta: „Patīkami, ka ir tik daudz darbu, kas sūtīti no visas Latvijas, - tas parāda, ka par spīti jauno tehnoloģiju laikmetam rakstītais vārds vēl joprojām dzīvo. Jaunieši savos darbos pauda patiesi interesantas un nobriedušas domas, tāpēc vēl jo grūtāk bija atlasīt labākos darbus. Ļoti iepriecināja tas, cik simpātiski latviešu valodu lieto citu tautību skolēni, tādējādi piešķirot darbam pilnīgi citu un interesantu skanējumu, kas bagātina ierasto latviešu valodu. Es personīgi šo eseju lasīšanas laikā guvu patīkamus pārdzīvojumus un ceru, ka arī turpmāk jaunieši būs tikpat aktīvi gatavi dalīties savās pārdomās un viedokļos.”


Pēc uzvarētāju sveikšanas DnB NORD Vides glābšanas komanda kopā ar savu talismanu Nordiņu ministram pasniedza akcijas „Vide mūsu rokās!” laikā tapušo albumu ar plaukstu nospiedumiem un novēlējumiem, ko atstājuši skolēni visā Latvijā, tādējādi paužot savu gatavību iesaistīties vides aizsardzības problēmjautājumu risināšanā. Albums kalpos par iedvesmas avotu ministram viņa turpmākajos darbos.


„Esmu gandarīts, ka tik daudzi cilvēki veltījuši labus novēlējumus vides aizsardzībai un atstājuši savus plaukstu nospiedumus albumā,” uzsver vides ministrs. „Plaukstas nospiedums simbolizē apņēmību sadarboties, pielikt roku lielajā, atbildīgajā vides sakopšanas darbā. Piedaloties vides sakopšanas talkā kopā ar DnB NORD Vides glābšanas komandu, es pārliecinājos, ka daudzi bērni un jaunieši ir gatavi strādāt, lai Latvija būtu tīra un zaļa valsts. Paldies visiem par entuziasmu un sadarbību!”


Akcija „Vide mūsu rokās!”


DnB NORD Vides glābšanas komanda vienlaikus ar apdraudētu dabas objektu sakopšanu visā Latvijā īstenoja akciju „Vide mūsu rokās!”, kuras laikā ikvienā komandas apmeklētajā vietā skolēni tika aicināti atstāt novēlējumu nākamajām paaudzēm saistībā ar vides aizsardzību. Līdz ar novēlējumu cilvēki atstāja arī savu plaukstas nospiedumu kā apliecinājumu tam, ka viņi apzinās - rūpes par vidi ir katra paša rokās un ir gatavi sniegt arī savu ieguldījumu vides aizsardzībā. Visi plaukstu nospiedumi un novēlējumi tika apkopoti projekta mājas lapā www.izglabsim.lv, un akcijas noslēgumā ir izdotajā albumā.


Eseju konkurss „Vides vīzija”


No 13. oktobra līdz 16. novembrim DnB NORD Vides glābšanas komandas rīkoja eseju konkursu vidusskolniekiem - „Vides vīzija”. Konkursa ietvaros dalībniekiem bija jāpauž savs redzējums par Latvijā notiekošajiem procesiem vides aizsardzības jomā un jāformulē savas idejas un priekšlikumi situācijas uzlabošanai. Jaunieši tika aicināti paust savus ieteikumus par to, kas būtu jādara gan katram no mums, gan atbildīgajām valsts iestādēm, lai sekmīgāk rūpētos par vides aizsardzību.


Konkursam kopumā tika iesūtīti 280 darbi. Kurus izvērtēja konkursa žūrija: vides eksperts Māris Olte, DnB NORD Bankas viceprezidents Ivars Kapitovičs un Vides ministrijas Vides aizsardzības departamenta direktors Rolands Bebris.


Visa aktuālā informācija par DnB NORD Vides glābšanas komandas aktivitātēm ir pieejama interneta mājas lapā www.izglabsim.lv.  

Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: