Lorupe brīva zivju nārstam!
Publicēts 21. oktobrī, 2009.
Otrdien Siguldā viesojās nesen izveidotā DnB NORD Vides glābšanas komanda, kas uzņēmusies rūpes par vides sakopšanu un dažādu unikālu dabas objektu glābšanu visā Latvijā.

No rīta Vides glābšanas komanda tikās ar Siguldas 1. pamatskolas skolēniem un kopā ar komandas ekspertu Māri Olti stāstīja bērniem par vides aizsardzības nozīmi un to, kā katrs no mums var dot savu ieguldījumu vides sakopšanā. Skolā bija ieradies arī komandas talismans Nordiņš, kurš aicināja skolēnus piedalīties akcijā „Vide mūsu rokās!”, lai, atstājot savu plaukstas nospiedumu kopā ar novēlējumu nākamajām paaudzēm, izteiktu  atbalstu rūpēm par vides aizsardzību. Kopumā savu plaukstas nospiedumu kopā ar novēlējumu atstāja vairāk nekā 100 jauno dabas draugu.  Visi plaukstu nospiedumi tiek apkopoti akcijas mājas lapā un novembra beigās īpašā albumā tiks pasniegti vides ministram, lai kalpotu par iedvesmas avotu nākotnes darbiem.

Pēc runām komanda kopā ar jauniegūtajiem atbalstītājiem ķērās pie darbiem un devās atbrīvot tuvumā esošo Lorupi no baļķu un akmeņu nosprostojuma, kurš liedza zivīm veikt savu ikgadējo ceļojumu uz ikru nēršanas vietām.

DnB NORD Vides glābšanas komanda, piedaloties Gaujas Nacionālā parka darbiniekiem un Siguldas 1. pamatskolas aktīvākajiem skolēniem, vienojās kopīgā darbā, lai attīrītu Lorupi no straumes sanestajiem baļķiem un iegruvušajiem akmeņiem, kas bija stājušies zivju ceļā.

Pēc paveiktā darba Māris Olte atzina: „Šādu nosprostojumu likvidēšana ir ļoti būtiska, jo tas ļauj atjaunot dabisko lietu ritumu un glābt zivis no maluzvejnieku rokām, kuri šādus nosprostojumus mēdz izmantot, lai nārsta laikā zvejotu apjukušās zivis. Īpaši svarīgi tas ir oktobrī, kad Latvijā sākas lašveidīgo zivju nārsts.”

Lai apzinātu kritiskā stāvoklī esošos vides objektus visā Latvijā un šos dabas brīnumus saglabātu arī nākamajām paaudzēm, ir izveidota mājas lapa www.izglabsim.lv, kurā ikviens Latvijas iedzīvotājs ir aicināts ziņot par sev zināmajām vides problēmām vai kritiskā stāvoklī esošiem dižkokiem, dižakmeņiem, alām, avotiem, aizsargājamo dzīvnieku mitekļiem un jebkādiem citiem apdraudētiem vides objektiem, kam ir nepieciešama palīdzība.  


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: